Сега четете
Историята на Mercedes-Benz

Историята на Mercedes-Benz

Готлиб Даймлер не би могъл да избере по-добри думи, когато е измислил прочутото мото на Mercedes-Benz „Das Beste oder Nichts“ в превод „Най-доброто или нищо“, световноизвестната марка изпълнява тази декларация през десетилетията, като непрекъснато предоставя новаторски иновации и превъзходен автомобилен дизайн.

Със седалище в Щутгарт, Германия, Daimler AG е германската автомобилна корпорация зад изключително успешната марка Mercedes-Benz днес. Една от най-престижните луксозни марки в света. Mercedes-Benz е един от петте бизнес звена, управлявани от Daimler Group, които включват Mercedes-Benz Cars, Mercedes-Benz Vans, Daimler Trucks, Daimler Buses и Daimler Financial Services. Daimler AG е един от най-големите производители на търговски превозни средства, с горда история на високи постижения в производството на частни и търговски превозни средства.

Марката Mercedes-Benz е основана от автомобилните пионери Карл Бенц и Готлиб Даймлер през 1926 г. като Daimler-Benz. Бенц е построил първия автомобил, задвижван с бензин, докато Даймлер е патентовал първия мотоциклет и по-късно е построил собствен автомобил, като и двата са проектирани с помощта на Вилхелм Майбах, който също има редица пробиви в автомобилната технология на свое име. Марката Mercedes-Benz продължава наследството на своите новаторски основатели през дългата си история, непрекъснато в челните редици на иновациите, свързани с производителността, стила и безопасността. Въпреки че днес Mercedes-Benz има офиси на почти сто места по целия свят, той има скромно начало като много други успешни фирми, издържали теста на времето, с нищо повече от смела визия. В този случай тази визия е била да се построят първите в света автомобили с бензинови двигатели.

Mercedes-Benz: Хронология

1834: Готлиб Даймлер е роден на 17 март в Шорндорф, Германия. Той се обучава за оръжейник и посещава политехническото училище в Щутгарт, като продължава да работи като чертожник, преди да влезе в света на производството на газови двигатели.

1844: Карл Бенц е роден на 25 ноември в Карлсруе, Германия. Въпреки че баща му умира само две години по-късно, майка му успява да го изпрати в гимназия, последвана от машиностроителното училище, за да стане инженер.

1846: Вилхелм Майбах е роден на 9 февруари 1846 г. в Хайлброн. Осиротял на десет години, той е осиновен в Reutlinger Bruderhaus. По време на обучението си през 1864 г. той среща Готлиб Даймлер.

1871: Бенц основава първата си компания с Август Ритер в Манхайм, Германия, но партньорството не се получава и Карл е принуден да изкупи дяловете на Ритър. Той продължава развитието си на двутактовия двигател, който заработва успешно за първи път през 1879 г. Бенц стартира нова акционерна компания „Gasmotorenfabrik Mannheim“ (фабрика за газови двигатели в Манхайм) през 1882 г., но акционерите са по-заинтересовани от стационарни газови двигатели и той напуска компанията на следващата година.

1872: Даймлер става технически директор на Deutz Gasmotorenfabrik и е последван от компанията от Вилхелм Майбах. Той работи в Deutz четири години, преди да напусне, за да създаде работилница, която да се фокусира върху проектирането на четиритактови двигатели. Вилхелм се присъединява към него.

1884: Даймлер и Майбах проектират двигател с вътрешно горене, известен като “Дядо часовник”. Компактен, лек двигател, проектиран да захранва автомобил.

1883: Benz създава компанията Benz & Cie. Rheinische Gasmotoren-Fabrik Mannheim ’(Benz & Co. Rhine Gas Engine Factory Mannheim) с нови партньори Фридрих Вилхелм Еслингер и Макс Роуз. Benz продължава да проектира първия автомобил, задвижван от бензин.

1885: Daimler и Maybach разработват, вдъхновен от велосипеда, Daimler Reitwagen (Riding Car). Това е първият в света мотоциклет с едноцилиндров двигател с вътрешно горене. Същата година е патентован.

1886: Benz Motorwagen е официално патентован и представен на света. Задвижван от двигател с вътрешно горене, той се счита за първия автомобил в света.

1890: При нужда от финансиране, Daimler основава „Daimler-Motoren-Gesellschaft“ (DMG) с бизнес партньори Max Duttenhofer и Wilhelm Lorenz. Компанията продава първия си автомобил през 1892 г. Въпреки че Maybach и по-късно Daimler напускат DMG поради различия с акционерите, и двамата в крайна сметка се завръщат в компанията. В периода в който са извън DMG, Maybach проектира важни концепции, включително двигателя на Phoenix и ремъчното задвижване. Възстановен в DMG, Maybach става технически директор, а Daimler е член на техническия съвет, по-късно става генерален инспектор на надзорния съвет.

1894: Benz представя Velocipede, който се превръща в първия мащабен автомобил. Именно заради пробива си с Velo(така е известен), Benz & Cie става вторият по големина производител на двигатели в Германия.

1896: Daimler-Motoren-Gesellschaft изгражда първия в света камион за British Motor Syndicate, Ltd., оборудван с 2-цилиндров двигател Phoenix, който доставя 4 конски сили и товароносимост от 1,65 тона. Компанията продължава да произвежда камиони за германския пазар в навечерието на Първата световна война.

1900: Готлиб Даймлер умира от сърдечно заболяване на 6 март.

1901: Първият Mercedes е произведен от DMG. Дизайнът на пионерското превозно средство с мощност 35 к.с. се приписва на Вилхелм Майбах и Емил Джелинек. Това е и първото превозно средство с пчелна пита радиатор.

1906: Карл Бенц създава новата компания Carl Benz Söhne (Carl Benz & Sons), за да се съсредоточи единствено върху автомобилното производство.

1907: Вилхелм Майбах подава оставка от DMG и създава собствена компания за производство на автомобили със синовете си – Maybach Motorenbau.

1909: Управителният съвет на DMG регистрира две лога като търговски марки на марката Mercedes: лого с три лъча и лого с четири лъча.

1912: Карл подава оставка като управляващ директор на Benz & Sons, оставяйки управлението на компанията на синовете му.

1926: Конкуриращите се автомобилни производители влизат в съвместно предприятие през 1924, за да оцелеят в изключително лошото икономическо състояние след Първата световна война. DMG и Benz & Cie започват да предлагат на пазара новосъздадената марка Mercedes-Benz, а през 1926 г. предприема се сливане, образуващо Daimler-Benz AG. Карл Бенц също се присъединява към надзорния съвет на Daimler AG. Компанията представя първия си лек автомобил Mercedes-Benz, носещ лого с три лъча на автомобила на автомобилното изложение в Берлин през 1926 година. Сливането е изключително успешно със 7000 автомобила, произведени през следващата година.

1929: Карл Бенц умира в Ладенбург, Германия, на 4 април. Вилхелм Майбах умира на 29 декември в Канщат, Германия.

Вижте и

1931: Mercedes-Benz W15, известен също като Typ 170, дебютира на автомобилното изложение в Париж с голямо признание. Той се отличава с първата независима система за окачване на четири колела и новата хидравлична спирачна технология. W15 се продава като седан, кабриолет и спортен роудстър. Продават също и военни превозни средства от 1931-1936 г., а Mercedes-Benz се превръща в един от водещите автомобилни производители.

1936: Mercedes-Benz пуска модела W136 и първия дизелов лек автомобил. През следващите години роудстърът W135 и лимузината W138 са въведени преди производството да бъде спряно от Втората световна война. Безопасността на пътниците също се превърна в приоритет за автомобилния производител чрез проучване и тестване на твърди подове, защита от странични удари и сгъваеми кормилни колони. Преди и по време на войната Daimler-Benz е кооптиран от нацисткия режим за производство на двигатели и военни превозни средства. Неспособна да отговори на производствените изисквания, компанията наема жени и по-късно принудителен труд, който включва десетки хиляди военнопленници и концлагери. След войната много от активите на компанията били конфискувани за използване при изплащане на военни репарации, намалявайки компанията до четирите й оригинални завода в Южна Германия. Управителният съвет на компанията се промени драстично чрез „денацификация“ и след като са получили одобрение за производство от американските окупационни власти, компанията бавно възстановява дейността си.

1949: След големи усилия балансът на компанията е почти възстановен, а Daimler-Benz AG е на път да възвърне предишната си позиция като водещ автомобилен производител. Mercedes-Benz получава патент за коничната ключалка на вратата.

1951: Mercedes-Benz се фокусира върху безопасността, като провежда краш тестове на всеки нов модел. Не се пренебрегват и производителността и стилът, което води до огромни продажби на модели като 190 и 300 SL, като последният е първият сериен автомобил, който използва технология за впръскване на гориво.

1952: Започва внос на автомобили Mercedes-Benz в САЩ и успехът на 300SL Gullwing на американския пазар е голям фактор за успеха на компанията през 50-те. Mercedes-Benz също отново излиза на автомобилната сцена, спечелвайки престижни състезания като Carrera Panamericana и Le Mans. Марката се превръща в доминираща сила на автомобилния спорт. Компанията също така започва да разширява своята търговска мрежа по целия свят и създава производствени предприятия в чужбина.

1960те: W110 е представен в моделите седан и комби, а първият SL с автоматична скоростна кутия е представен през 1963 г. Отделно високопроизводително подразделение, Mercedes-AMG, е създадено през 1967 г. Mercedes-AMG представя известния „Red Sow” 300 SEL 6.3 V8 седан.

1970те: Успехът на Mercedes-Benz продължава през 1970-те с производството на популярните серии SL и SLC 107, последвани от сериите G-Class и S-Class. През 1978 г. въвеждат повече функции за безопасност, включително важната антиблокираща спирачна система (ABS).

1980 г. и след това: Новаторските технологични разработки продължават с 5-раменното задно много свързващо окачване на 190-клас през 1982 г. и 4MATIC задвижването на четирите колела на AWD E-класа. Mercedes-Benz се превръща в една от първите марки автомобили в началото на 90-те, които премахват вредните CFC химикали от климатичните системи на своите превозни средства, а през следващите десетилетия въвеждат технологии като Controller Area Network (1992), предлагаща по-прецизен контрол, електронната програма за стабилност ESP (1995), която сега се изисква от закона за всички автомобили. Също така е въвъден и SmartKey (1997) за удобство и защита от кражба. Други разработки включват тяхната система за безопасност PRE-SAFE (2002) и системата за наблюдение на водача ATTENTION ASSIST през 2010 г.

 

Daimler-Benz също претърпява няколко бизнес промени през десетилетията, като сливането с Chrysler Corporation през 1998 г., при което компанията промени името си на DaimlerChrysler AG и затвърди глобалната си позиция. Сливането приключва само девет години по-късно, когато компанията продава по-голямата част от дяловете си в групата Chrysler и в крайна сметка прекъсна корпоративните връзки с Hyundai Motor Company и Mitsubishi Motors. През 2007 г. компанията е преименувана на Daimler AG.

Източник: www.daviddisiere.com

Каква е вашата реакция?
Изобщо не ми харесва
0
Много ми харесва
0
Не ми харесва
0
Харесва ми
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

© 2023 Визия Нула - Всички права запазени
Изработка на сайт от MySuper.Site
Нагоре