Сега четете
Да обичаме повече себе си отколкото скоростта

Да обичаме повече себе си отколкото скоростта

Интервю с инж. Алекси Кесяков- експерт по безопасност на движението.

Катастрофите стават по един и същи начин. Истината е, че в момента броят на загиналите в катастрофите е на нивото от 1961-1962 година. Най-голямият пик на жертвите при катастрофи е регистриран през 1990г. – 1527 са загиналите за тази година. В момента както се движи статистиката, загиналите ще бъдат между 500 и 550.

Измени се отношението към този проблем, медиите отделят сериозно внимание  и хората станаха по-чувствителни към ПТП. Доста хора си поставят коланите, доста хора се съобразяват с пътната обстановка, хората започнаха да обичат малко повече себе си отколкото скоростта и това дава отражение.

В момента по ниво на смъртност сме в челни позиции спрямо страните членки на Европейския съюз. Смъртността по пътищата не е абстрактно понятие, то е отражение на състоянието на пътната инфраструктура, на автомобилния парк, медицинската помощ и най-важното поведението на участниците в движението. И ако ние искаме да се изравняваме с тях, трябва да се постараем да изравняваме тези показатели. Във всички тези основни показатели имаме съществени разлики с европейските държави.

Интегрираният подход Визия нула, както в Швеция го наричат, е специално отношение към безопасността на движението.

  • Първият принцип е, че човекът прави грешки.
  • Вторият принцип е, че човешкото тяло много лесно се поврежда.
  • Третият принцип е, че безопасността е споделена отговорност между участниците в движението и проектантите на системата.
  • Четвъртият принцип е, че всички показатели на безопасността трябва да са на високо ниво, ако при един се получи пробив, останалите елементи да компенсират грешката и да намалят последствията.

Много е важно от родилния дом да вземем детето в детското столче, от там тръгва обучението, от там тръгва грижата и ние да се обърнем към нашите зрители „ако имате някой близък да очаква дете, купете му едно столче, това е най-добрият подарък“. Защото ние дълго време живеем на пътя, ние с вас живеем 7-8 години на пътя, независимо че само преминаваме. Всичко започва от семейството, след това в детската градина. Когато говориим за детската градина, трябва да се огледаме в детската градина и да я заредим с възможности и да има пари за тези детски градини по всички насоки, защото това определя бъдещото развитие на нацията. Ако се обърнем към обучението в училището, ще видим, че само в нашия закон за предучилищното и училищно образование няма и един текст за безопасност. Когато тази огромна гилдия от учители, които обучават децата ни, не ги обучава по безопасност, те си излизат невежи. Невежи и утре се чудим защо детето има такова поведение, то просто не се стахува. Смелият човек или не знае нищо, или действително е много смел, но в случая не знае за какво става дума.

Вижте и

Хората, които участват в движението, трябва най-много да обичат себе си. Трябва да се вгледат в себе си, да обичат своето тяло и  хората, които превозват.

 

Любовта между хората ще помогне да се преборим за безопасност в движението по пътищата.

Каква е вашата реакция?
Изобщо не ми харесва
0
Много ми харесва
0
Не ми харесва
0
Харесва ми
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

© 2023 Визия Нула - Всички права запазени
Изработка на сайт от MySuper.Site
Нагоре