Сега четете
Мащабно учение провери готовността на пловдивските институции да реагират при тежък пътен инцидент

Мащабно учение провери готовността на пловдивските институции да реагират при тежък пътен инцидент

Мащабно учение провери готовността на съставните части на Единната спасителна система да реагират при тежък пътен инцидент. Учението „Крупно пътнотранспортно произшествие, предизвикано от влошени метеорологични условия” се проведе в Авиобаза Чешнегирово и е във връзка с годишния план на Областната комисия за безопасност на движение по пътищата. Водещите институции в симулацията бяха полицията, пожарната и Центърът за спешна медицинска помощ.

По време на учението бе инсцениран тежък инцидент на 154 км. на автомагистрала „Тракия“ между товарно превозно средство, автомобили и автобус. След подаване на реален сигнал на тел. 112 бе сформиран щаб за координиране на отделните служби, каза зам.-областният управител Атанас Ташков. В инцидента имаше 10 ранени и един загинал. Открити са мигранти в автобуса, а в колоната, образувана в задръстването, имаше бременна жена, която бе транспортирана с линейка. Отново в задръстването бяха и военнослужещи, които подпомагаха колегите си.

Разиграна бе ситуация, при която имаше няколко инцидента, като пътнотранспортно произшествие, разлив на гориво и смазочни материали, които се запалиха, разлив на вещество, което се идентифицира като сяра, коментира комисар Георги Мангараков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пловдив. По думите му пожарникарите са обучени едновременно да гасят пожар и да спасяват хора, като човешкият живот е приоритет.

Синхронизацията е много важна, за да се реагира при такива инциденти, коментира началникът на щаба главен инспектор Димитър Бришимов. Той посочи, че занятието е било реално изиграно и с много добър резултат. Позволихме си да усложним обстановката, като 5 км. след нашето произшествие се случи друго и пренасочихме свободните екипи да обработят и него, допълни Бришимов.

Вижте и

В учението взеха участие Областна администрация – Пловдив, Съвместно командване на специалните операции – Пловдив, Областна дирекция на МВР Пловдив, Оперативния център на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Център за спешна медицинска помощ – Пловдив, Областно пътно управление – Пловдив, Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Пловдив, Регионална здравна инспекция – Пловдив, Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив, Областен съвет на БЧК – Пловдив и Доброволно формирование „Пловдив 112“.
Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Изобщо не ми харесва
0
Много ми харесва
0
Не ми харесва
0
Харесва ми
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

© 2023 Визия Нула - Всички права запазени
Изработка на сайт от MySuper.Site
Нагоре